Classe Optimist

“L’Optimist; una embarcació de vela esportiva per a nens

dissenyada l’any 1947 i que ràpidament es va convertir en l’embarcació d’inici a la navegació a vela, per excel·lència. És un vaixell simple, estable, i, alhora, competitiu.En la actualitat, el nombre d’unitats existents al voltant del món supera les 250.000, i més de 100 països estan representats en la International Optimist Dinghy Association.

Origen

L’Optimist va ser dissenyat per Clark Mills en 1947. El disseny original va tenir el seu origen en una popular embarcació la forma de la qual s’assemblava a una caixa de sabó que molts nens en Clearwater, Florida, usaven per fer còrrer als carrers (el que no era massa segur…). Aquesta petita embarcació es va tornar popular ràpidament a l’àrea, però la fama internacional va arribar quan el navegant danès Axel Dooomsgard va visitar els Estats Units, i va començar a promoure el seu ús a Escandinàvia primer, i en la resta del món després.

L’Optimist com a embarcació d’iniciació a la vela

Els Optimists estan classificats com l’únic vaixell apropiat per a principiants i navegants intermedis entre els 7 i els 15 anys. Els nens molt petits en ocasions usen l’embarcació per parelles, però en general aquestes barques es consideren com a “single-handed” o d’un sol tripulant – d’aquesta forma els nens guanyen major seguretat en si mateixos i desenvolupen les seves habilitats -. La majoria de les escoles de navegació en tenen i generalment són la primera embarcació usada per un principiant.”

¿Que es un optimist?

Com podeu veure a les fotos, l’Optimist es un petit vaixell (mesura 2.36 m i pesa 35 kg el casc) i per el seu disseny, és molt estable. Els nens aprenen a navegar però si els hi agrada, poden aprendre a competir al seu club i després a altres clubs i fins i tot a altres països. Duran tot l’any es fan regates de diferents nivells, on els nens poden competir fins i tot amb nens d’altres països. L’esport de la vela es un esport molt complert, mental i físic i està demostrat que, apart de passar s’ho bé navegant i fent amics, ajuda als nens a ser més independents, reforçar l’autoestima i a valorar l’esforç i el contacte amb la natura, ajudant nos una mica als pares a que dediquin menys temps a les pantalles. Es un esport individual però en les estones que es passen a port preparant el material o esperant que vingui el vent, es fan molt bons amics, amb interessos similars i que molt sovint son per tota la vida perquè l’afició al mar moltes vegades es converteix en un estil de vida.

Com l’Optimist és molt popular, a Catalunya es compten aproximadament uns 200 a 250 optimistes en actiu, distribuïts en 2 grups segons el nivell (des de el grup B que es el d’iniciació fins al grup A que son els més experimentats i també es distribueixen per edats (sots 9, sots 11, sots 13, sots 16) i amb premis especials per les fémines.

Amb tants regatistes que van evolucionant i també es van fent grans, és fàcil trobar vaixells de segona mà i a bon preu en el mercat d’ocasió, de nens que tenen més de 15 anys i passen a d’altres classes (Europa, Làser, 420, IQfoil) o molt sovint els vaixells passen de germans grans a petits doncs es un esport molt familiar. Els nens que competeixen ho fan acompanyats per un entrenador que posa el seu club base o sinó acompanyats amb els seus pares i germans.

Backpacking Trips

Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.

Family Hiking Trips

Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.

Water Sports

Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.

Winter Sports

Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.